Dom jednorodzinny w Malcu – parter

Projektowanie domu jednorodzinnego –  wizualizacje wnętrz domu w Malcu – parter

Projektowanie domu i jego wnętrz to duże wyzwanie dla zapracowanych rodziców, dlatego Urszula i Paweł zgłosili się do mnie z prośbą o pomoc. Zajęłam się projektem dla wspaniałej, ciepłej rodziny z dwójką małych dzieci. Na początku udaliśmy się na miejsce, czyli do pięknego i malowniczego Malca niedaleko Bielska-Białej, aby obejrzeć inwestycję, która była jeszcze wtedy na etapie budowy. Projekt domu (parter o powierzchni użytkowej 122 metry kwadratowe), który wybrali Urszula i Paweł, był dobrze przemyślany, a pomieszczenia zostały rozplanowane sensownie, nie trzeba było wprowadzać dodatkowych przeróbek.

Salon – zdjęcie z etapu budowy

Kuchnia – zdjęcie z etapu budowy

Najpierw uzgodniliśmy, jakie funkcje będą pełnić poszczególne pomieszczenia. Rodzina miała już sprecyzowane oczekiwania odnośnie tego, jakie meble i sprzęty mają się na pewno znaleźć w projekcie, co ciekawe, między innymi, od razu uzgodniliśmy opcję zaprojektowania zsypu na pranie. Zależało im oczywiście na ciepłej, rodzinnej atmosferze, ciepłych kolorach, oraz na tym, aby cały dom można było łatwo posprzątać i żeby utrzymywanie go na co dzień w czystości nie było pracochłonne. W związku z tym, uzgodniliśmy, że rezygnujemy między innymi z frontów kuchennych na wysoki połysk, które mogą być problematyczne, podłoga na parterze miała być wykończona płytkami imitującymi drewno, takimi, które nie będą śliskie i oczywiście będą się nadawały do zastosowania przy ogrzewaniu podłogowym. To nie była jeszcze oczywiście pełna wizja projektowa, ale mieliśmy już mniej więcej zarys tego, jaki efekt chcemy finalnie osiągnąć. Aby uzgodnić więcej szczegółów poprosiłam Urszulę i Pawła o przygotowanie inspiracji w postaci zdjęć pomieszczeń, które im się podobają. Takie inspiracje są bazą do mojej pracy i pomagają mi ustalić, jaki jest gust i styl domowników. Poprosiłam o przygotowanie zdjęć kuchni, salonów, łazienek, przedpokojów, pokojów dziecięcych, które uważnie obejrzałam i starałam się odnaleźć wspólny mianownik dla stylu. Zauważyłam, że moi Inwestorzy lubią elementy industrialne, czarne, wyraziste linie konstrukcji stalowych oraz dużo elementów drewnianych i kamiennych. Przeważały także proste i minimalistyczne bryły mebli, nowoczesne rozwiązania i ciepłe, domowe akcenty. Cechą szczególną tego projektu było to, że Inwestorzy nie chcieli tradycyjnego kominka, poinformowali mnie, że chcieliby coś ciekawego i oryginalnego, ale nie wiedzieli dokładnie, jak taki kominek miałby wyglądać. Wiedziałam, że musi dopełnić całą aranżację i być taką „kropką na i”, która ich zaskoczy. Drugą ważną kwestią, która wpłynęła na efekt finalny projektu, było to, że moi klienci kochają cegłę i bardzo chcieli mieć piękną, ceglaną ścianę, najlepiej w salonie. Ponieważ uzgodniliśmy, że kolor ścian, powinien być utrzymany w ciepłej kolorystyce, a najlepiej w beżu, postanowiłam zastosować płytki ceglane, które będą miały wybarwienie wpadające w delikatny brąz a fuga pomiędzy nimi będzie ciemna i będzie wspaniale korespondować z czarnymi akcentami w stylu loftowym. Zdjęcie wymarzonej kuchni, które dostałam w ramach inspiracji, przedstawiało kuchnię w nietypowym wykończeniu, ponieważ zarówno szafki górne jak i dolne były w kolorze drewna egzotycznego w poziome, wyraziste, ciemne linie słojów na bardzo jasnym tle. Wiedziałam, że taka kuchnia będzie piękna i niepowtarzalna, choć nietypowa, gdyż większość osób decyduje się na kuchnię białą lub w jasnej kolorystyce. Poniżej znajdują się wizualizacje wnętrz, przedstawiające efekt finalny projektu.

Głównym pomieszczeniem na parterze jest salon. Jego funkcjonalną ozdobą został podwieszany kominek umieszczony pomiędzy dużymi szklanymi drzwiami na taras. Na podłogę dobrane zostały płytki drewnopodobne. W salonie stanęła obszerna, wygodna kanapa dla całej rodziny z oryginalnym stolikiem kawowym. Ściana z telewizorem została ocieplona drewnem, przełamanym miedzianymi listwami dekoracyjnymi. Przeciwległa do niej ściana pokryta została płytkami ceglanymi z ciemną fugą. Taki dobór kolorów i wykończeń pozwolił na uzyskanie przytulnej i ciepłej atmosfery.

Bezpośrednio z salonem sąsiaduje jadalnia, w której znalazł się stół dla 8-10 osób oraz otwarta kuchnia, w której inwestorzy wymarzyli sobie połączenie drewna z miedzianą mozaiką.

Z kuchnią sąsiaduje łazienka, w której znajduje się zarówno toaleta i umywalka jak też kabina prysznicowa typu walk-in, z której korzystać mogą także goście.

Łazienka posiada kabinę prysznicową z przesuwnymi drzwiami w stylu loftowym.

Mijając łazienkę przechodzimy do przedpokoju, w którym znalazło się wielkie lustro optycznie powiększające wnętrze, a naprzeciwko szafa z wygodnym siedziskiem. Wiatrołap oddzielony został przeszklonymi drzwiami od reszty domu, co pozwala na zminimalizowanie wpuszczania zimnego powietrza do wewnątrz.

Za przeszkleniem, znajduje się mała konsola z lustrem i schowkami na najpotrzebniejsze rzeczy.

Z przedpokoju wchodzimy do pomieszczenia pełniącego funkcję zarówno bawialni jak i pokoju gościnnego, w którym można także popracować. Na środku znalazł się narożnik z funkcją spania, pod oknem udało się wygospodarować obszar dla małego biura, naprzeciwko kącik do gier i zabaw, zarówno dla młodych domowników jak i ich gości.

Na parterze znajduje się także obszerna pralnia z pralką oraz suszarką, wyjściem na zewnątrz i dużą ilością miejsca do przechowywania. Ciekawym rozwiązaniem jest podwójny zsyp na pranie, które po wrzuceniu na pierwszym piętrze spada do odpowiedniego kosza na dole, z umożliwiając wstępną segregację np. na pranie kolorowe i białe.