Projekt urządzenia tarasu 85 m² w Łodzi

 
Projekt urządzenia pięknego, dużego tarasu (ok. 85 m²) Pani Ewy z Łodzi, wykonany na podstawie ankiety oraz dokumentacji zdjęciowej, a więc całkowicie zdalnie, bez jakiejkolwiek wizji lokalnej.
Pani Ewie zależało na stworzeniu miejsca do wypoczynku, grillowania, dostosowanego do zabaw dla małego synka.
Rośliny zostały dobrane tak, aby zminimalizować czas domowników potrzebny do ich pielęgnacji, ale jednocześnie uzyskać maksimum efektu.
Przestrzeń tarasu została pokryta sztuczną trawą w połączeniu z łatwą w montażu drewnianą podłogą.
Aranżacja została zaprojektowana tak, aby umożliwić realizację etapami.
 

 
Ze względu na nietypowy kształt tarasu, został on podzielony na strefy użytkowe. Na wizualizacji powyżej widoczna jest altana, wykonana z profili stalowych, która znajduje się w Strefie Weekendowego Relaksu. Strefa ta jest przeznaczona głównie do grillowania i przyjmowania gości. Altanę zdobi ledowe oświetlenie oraz lekkie zasłony. Zastosowałam meble, które Inwestorzy już posiadali, natomiast nowe są wszystkie dodatki do nich. Zależało nam na uzyskaniu klimatycznej atmosfery.
 

 
Widoczny wiszący fotel oraz komplet wypoczynkowy znajduje się w Strefie Codziennego Relaksu. Jest to mniejsza część tarasu, do której prowadzi długi korytarz pod zadaszeniem. Tutaj można się zrelaksować, poczytać książkę i wypić kawę, delektując się popołudniowym słońcem. Wystrój nawiązuje do reszty tarasu, mamy tu mieszankę stylu skandynawskiego i boho. Stolik na kółkach wykonany z europalety, można łatwo przesuwać po drewnianej podłodze na korytarz.
 

 
Wąski korytarz, został zagospodarowany w taki sposób, żeby łączyć obie strefy tarasu – tę bardziej prywatną, z tą bardziej oficjalną i dawać przy tym ciekawy efekt, jeśli chodzi o widok z okien mieszkania. Użyte świecące ledowe donice i kompozycje roślinne urozmaicają to wąskie przejście.
 

 
Drewniana podłoga ciągnie się przez cały korytarz, który niemal w całości znajduje się pod zadaszeniem.
 

 
Za altaną, znajduje się Strefa dla Dziecka, gdzie urządzony został kącik do zabawy. Miękka, sztuczna trawa amortyzuje ewentualne upadki malucha, a także przykrywa nieestetyczne, surowe płyty betonowe, którymi wykończony był pierwotnie taras.
 

 
Strefa Dziecka jest dobrze widoczna zarówno z altany, jak też ze Strefy Opalania.
 

 
Strefa do opalania została wyposażona w składany parasol ogrodowy, leżaki i stolik. Znalazło się także miejsce na dmuchany basen ogrodowy.