Dom jednorodzinny w zabudowie szeregowej 99,08 m2 w Mazańcowicach wersja I

Właścicielami domu jest przemiła trzyosobowa rodzina, rodzice z córeczką.

Inwestorzy zgłosili się do mnie ze swoimi inspiracjami które zebrali, żeby pokazać mi jaki styl im się podoba. Dostałam też bardzo szczegółowe wskazówki odnośnie tego jakie funkcje mają pełnić poszczególne pomieszczenia. Nie braliśmy pod uwagę zmian jeśli chodzi o ściany działowe. W grę wchodziły drobne przeróbki instalacji elektrycznej oraz budowa sufitu podwieszanego w salonie i kuchni.

Wiatrołap ma tylko 1,92 m2 ale udało mi się zaproponować inwestorom aż trzy różne opcje aranżacji do wyboru:

- z zabudowaną zamykaną szafą

- z podświetleniem i siedziskiem z paneli tapicerowanych

- z wąską szafką na buty, wieszakiem na kurtki oraz ozdobną osłoną grzejnika

Ostatecznie, trzecia wersja projektu wiatrołapu najbardziej przypadła moim klientom do gustu i została wybrana jako wersja ostateczna.

Deweloper przygotował drewniane, zabiegowe schody, które nie wymagały większych przeróbek.

Inwestorzy chcieli jednak zobaczyć jak prezentowałyby się schody w innej odsłonie.

Przygotowałam opcję z podświetleniem i częściowym podwieszeniem stopni. Pod schodami zostały również zaprojektowane schowki w formie szuflad i szafek.

Ostatecznie, schody, mimo, że podobały się Inwestorom w nowej odsłonie zdecydowaliśmy pozostawić w niezmienionej formie.

Salon, kuchnia i jadalnia zostały utrzymane w stylu nowoczesnym, minimalistycznym. Ozdobą salonu został trójstronny kominek elektryczny naścienny. Rodzina nie chciała mieć tutaj telewizora, ponieważ do oglądania filmów zostało przewidziane oddzielne pomieszczenie.

Pomiędzy kuchnią a salonem znalazła się wyspa kuchenna z krzesłami barowymi i schowkiem oraz przyległy do niej drewniany rozkładany stół. Kuchnia została zaprojektowana dokładnie tak, jak przewidział to deweloper, bez zmiany układu.

Na parterze znajdują się także:

- toaleta 1,56 m2

- domowe biuro / pokój gościnny 7,70 m2

- pomieszczenie gospodarcze 3,47 m2

Które zostały zaprojektowane według wytycznych. Projekt toalety podobał się najbardziej i został prawie nie zmieniony do wersji finałowej. Pozostałe pomieszczenie uległy drobnym modyfikacjom.

Na piętrze projektowałam

- Sypialnię z garderobą 18,68 m2 z dużym łóżkiem z zagłówkiem z paneli tapicerowanych do sufitu,

- pokój dziecięcy 9,22 m2 w odcieniach szarości i mięty

- pokój przeznaczony na salę kinową 8,90 m2

- łazienkę 6,23 m2 pierwotnie tylko z narożną wanną – tutaj zaszły spore zmiany względem tego, co zaproponował deweloper. Dzięki drobnym modyfikacjom i przesunięciu wc, zmieściła się dodatkowo kabina prysznicowa, a łazienka stała się bardziej funkcjonalna.

Finałową wersję całego projektu, którą wybrali Inwestorzy można obejrzeć tutaj

WRÓĆ